Sydney harbour, met in de verte de City. Het is nauwelijks voor te stellen, maar alle oevers van deze natuurlijke haven zijn totaal volgebouwd met vrijstaande villa's en vormen de buitenwijken van Sydney. Aussies willen een grote tuin en er was altijd plenty ruimte, waardoor het groen overheerst. Flatgebouwen komen er niet voor. Het lijkt erg op het Gooi, maar dan in een sterk geaccidenteerd landschap. Groot-Sydney is te vergelijken met de Randstad.

U kijkt in de loop van een vuurwapen: u ziet letterlijk de Dood in ogen. Dit is een Tai-Pan, het giftigste dier van dit Continent. het wurmt zich overdag 5 cm diep in het woestijn-zand, waardoor het een soort dierlijke boobytrap wordt voor de argeloze wandelaar. Zijn beet bevat genoeg gif om een heel paard binnen 30 minuten totaal te verlammen, waarna het als gevolg van verstikking sterft. Twintig keer zo giftig als een Cobra, die in Noord- Afrika en India leeft. Vergeleken hiermee is een Cobra een Golden Retriever. Deze zat gelukkig achter glas en was op verzoek zelfs bereid even wakker te worden voor de foto! (Taronga Zoo - Sydney).

Amerikaanse Miami stijl uit de twenties. ROXY, de bioscoop van Paramatta. Een lief popperig dorp, zoiets als Bussum. In Paramatta werd voor het eerst, na enorme inspanningen en ontberingen succesvol mais en tarwe verbouwd door ex-convict R. Phillimore in 1792.


Het standaardwerk van de stichting van Australië als strafkolonie in 1788, is geschreven door Robert Hughes in 1986. Het heet "The Fatal Shore" en is verschenen bij Vintage Books. ISBN 0-394-75366-6. En probeer daarna nog vol te houden dat wij wat te klagen hebben, over een wielklem of zo!